diumenge, 24 d’octubre del 2010

La web 2.0 a l'educació

Una presentació més d'un dels temes sobre TIC i educació més tractats en aquests moments. Aquesta és de Miguel Bernal i elaborada amb de l'eina de presentacions Prezi.


divendres, 22 d’octubre del 2010

Eines web 2.0 i el treball cooperatiu a classe (presentació del seminari de la FECC, amb Joan Calvo)

Us oferim la presentació que el professor Joan Calvo va oferir en el seminari organitzat per la FECC.

Unitats didàctiques per treballar la mirada crítica davant els mitjans de comunicació

El passat 20 d’octubre, a la sala d'actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya, va tenir lloc una taula rodona sobre el tema Una mirada crítica per a una ciutadania crítica, i es va aprofitar per presentar el bloc Per a una ciutadania crítica. Unitats didàctiques per a l'anàlisi dels mitjans a Educació per la ciutadania (http://ciutadaniacritica.wordpress.com/).

A la taula rodona hi van participar Lluís de Nadal (Moderador), Joan Roura (Periodista de TV3, Sots-Cap de la secció d'Internacional de televisió de Catalunya), Xavier Breil (Professor de l’escola Sadako, autor del material Per a una ciutadania crítica) i Francesc-Josep Deó (Coordinador d’AulaMèdia).

Tots ells van insistir en la necessitat de formar els alumnes per desenvolupar una mirada intel·ligent i una consciència crítica davant la manipulació no només de la publicitat, sinó de tots els mitjans de comunicació (premsa, ràdio, televisió, internet) i dels seus diversos programes informatius o de lleure.

El material didàctic que s'hi va presentar en forma de bloc és útil per educar en valors i es mostra organitzat en 10 temes que contenen teoria i diversos exemples en imatges, àudio i vídeo.

dijous, 21 d’octubre del 2010

PowerPoint ens fa estúpids?

Tomàs Delclos a l'edició de Barcelona d'EL PAÍS del 20/10/2010, llençava aquesta provocadora pregunta tot informant de la publicació d'un llibre que critica el popular programa de presentacions perquè altera negativament els hàbits d'argumentació.

La popularitat i la proliferació de l'ús d'aquesta eina ja ha aixecat veus contraries i ben argumentades, tot i que potser un xic tremendistes. Ja vàrem tractar aquest tema en l'anotació generació powerpoint. Però els arguments contraris pugen de to.

Veiem si no el que escriu Delclós:

"PowerPoint nos hace estúpidos". Esta alarma no la lanzó este año un semiólogo en su laboratorio universitario. La soltó un general de los marines de Estados Unidos ante un incomprensible esquema sobre el futuro de Afganistán. Y lo respaldó el mismísimo general McChrystal, que acusó a PowerPoint de ser el principal enemigo del ejército estadounidense."Cuando hayamos entendido estas diapositivas, habremos ganado la guerra", exclamó.

Estas frases las recuerda el periodista Franck Frommer, que acaba de publicar en Francia un libro cuyo título traducido sería El pensamiento PowerPoint: indagación sobre este programa que te vuelve estúpido y en el que critica este popular programa de presentaciones audiovisuales de Microsoft. (...)

Edward Tufte achacó al programa que los ingenieros de la NASA no hubieran advertido informaciones esenciales que podrían haber evitado la explosión del Columbia.

Frommer comenta telefónicamente que el principal impacto de PowerPoint en la retórica tradicional de las charlas es que predomina la forma sobre los contenidos.

"Interesa más la exhibición que la demostración y busca hipnotizar al público y limitar su capacidad de razonamiento". Se usan eslóganes, verbos en infinitivo... "Muchas veces se incorporan imágenes que no tienen nada que ver con lo que se está diciendo, simplemente como adorno o anestésico. La puesta en escena pide una sala oscurecida en la que la gente está atenta a la pantalla y consume 15 diapositivas en media hora. Cuando abandonas la sala, saturado de imágenes, prácticamente lo habrás olvidado". (...)


"En muchas organizaciones quien usa una presentación en PowerPoint no se siente responsable de lo que dice. Considera que no le compromete porque él no lo ha creado". Es el mensaje institucional que el orador, simplemente, repite. (...)Un aspecto que preocupa a Frommer es el empleo de este programa en la educación. "Anula el intercambio, no hay interacción", subraya. (...)

Aplicacions educatives de les xarxes socials

La Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) convoca la jornada Aplicacions educatives de les xarxes socials, que tindrà lloc el proper 18 de novembre al Seminari Conciliar de Barcelona (c. Diputació, 231) i que s'adreça a titulars, directors, equips directius, coordinadors TIC i professorat de les escoles.

La jornada, que començarà a les 15 hores i es clourà a les 18 h., el ponent serà el Doctor en Biologia, professor de Matemàtiques i Informàtica i coordinador TIC en Educació Secundària a l'Escola Amor de Dios de Barcelona, Juan José de Haro. També hi tindrà lloc la presentació d'eines i models per treballar les xarxes socials a l'escola.

Per a més informació, adreceu-vos a http://www.escolacristiana.org/fitxers/s_tic_xarxes.pdf.
Inscripcions a http://www.escolacristiana.org/formacio/fullinscripcio.aspx?idf=884.

dilluns, 18 d’octubre del 2010

Un bloc de Vedruna-Gràcia, Premi Blocs Catalunya 2010

El bloc El vaixell d´Odisseu, creat per alumnes i professors de l'escola Vedruna de Gràcia (Barcelona), ha estat reconegut com a millor bloc educatiu 2010 en la tercera edició dels Premis Blocs Catalunya, que es va celebrar la setmana passada a l'auditori del Parc Científic i de la Innovació TecnoCampus Mataró-Maresme.
El periodista i escriptor Martí Gironell va donar a conèixer el premi, que reconeix El vaixell d'Odisseu com el millor bloc educatiu de Catalunya d'enguany.