dimecres, 30 de desembre del 2009

Sclipo: Una xarxa social per ensenyar i aprendre

Sclipo és una xarxa social en la què qualsevol persona pot publicar els vídeos que vulgui, per tal de facilitar l’aprenentatge de qualsevol contingut. Inclou diversos mecanismes d'avaluació dels continguts a càrrec dels participants.

En la modalitat gratuïta té aquestes possibilitats:
  • Cursos ¡Imparte y publica tus cursos en línea y presenciales!
  • Enseña en directo ¡Enseña en directo vía webcam y comparte las grabaciones de tus clases!
  • Biblioteca ¡Comparte contenidos educativos - documentos, vídeos, imágenes, audio ...!
  • Eventos Organiza eventos presenciales como conferencias y talleres, y retransmitirlos en directo.
  • Grupos Colabora online: estudia, investiga, prepara exámenes y más con profesores, compañeros de estudio y alumnos.
Com a exemple us adjuntem un dels documents que es troben a la seva biblioteca i que es poden compartir. Per la temàtica us pot interessar: Web 3.0: la tercera década de la web.

Espurna: suport virtual per al treball amb l'alumnat nouvingut


Espurna és una plataforma tecnològica adreçada a tota la comunitat educativa per a l'atenció a l'alumnat nouvingut.

Un espai virtual on alumnes i professors de les aules obertes de secundària) i els dels nouvinguts (educació primària, secundària i escola d'adults) hi posen en comú experiències, pensaments i aprenentatges.
El projecte compta amb el concurs de tota la comunitat educativa, bàsicament alumnes i professors, per tal d'assolir aquests dos objectius generals. I ho fa tot apostant fort per dos conceptes fonamentals: el de comunitat i el de treball telecol·laboratiu. En el cas dels alumnes nouvinguts serà clau la participació d'alumnes que ja han finalitzat exitosament el seu procés d'integració i poden esdevenir bons models a seguir i alhora facilitadors de la integració dels seus compatriotes.

Actualment té aquestes 4 seccions:
• kampus (aules obertes): http://www.espurna.cat/kampus/
• kalidoscopi (aules acollida secundària): http://www.espurna.cat/kalidoscopi/
• kitxalla (aules acollida primària): http://www.espurna.cat/kitxalla/
• klaustre (àrea professorat): http://www.espurna.cat/klaustre/

divendres, 18 de desembre del 2009

Vers l'escola 2.0: un llibre molt útil!

L'Editorial SM ha publicat el llibre Hacia la escuela 2.0 (Proyectos con programas gratuitos para formar ciudadanos de la Sociedad del Conocimiento), de José Antonio Millán. Un llibre molt pràctic i útil.

El llibre es pot visionar aquí. Totes les adreces que porten a enllaços publicades es trobem també a una web específica: http://www.jamillan.com/escuela20.

dijous, 17 de desembre del 2009

Experiències de digitalització de l'Escola.

Josep Menendez, director adjunt de la Fundació Jesuïtes Educació, en una recent comparexença la Senat, parla d'algunes experiències rellevants pel que fa a la digitalització de l'Escola.

Us convidem a coneixer-les:

Entre los ejemplos de comunidades y centros educativos, que se han atrevido a romper reglas y experimentar en medio de la nube de la que les hablo, puedo citarles una de las experiencias más atrevidas y conocidas, que es la del Colegio Público Rural Agrupado de Ariño-Alloza (http://adigital.pntic.mec.es/~arino/) en Teruel, impulsado por su director José Antonio Blesa, que resulta un paradigma de innovación y compromiso educativo en un contexto complejo. En general, cabe destacar la valiente apuesta del gobierno de Aragón para generalizar el uso de los tablets pc.
También me gustaría referirme al Proyecto del Ponte dos Brozos (http://www.proyectopdb.org/) en Arteixo, promovido por la Fundación Amancio Ortega, con el apoyo de la Xunta de Galicia y del ayuntamiento de Arteixo. Otro buen ejemplo de apoyo a la introducción pedagógica de las TIC en la escuela es el proyecto de la “Mochila digital”, promovido por la Junta de Andalucía en los niveles de 5º y 6º de Primaria (http://www.juntadeandalucia.es/averroes/~escuelatic20/), así como la apuesta de incorporación tecnológica en el IES Calamonte (http://orienta_calamonte.blogia.com/) de la Junta de Extremadura.
En Catalunya, citaré a la red de centros IATIC (http://www.xtec.cat/iatic/), centros de iniciativa avanzada en TIC de Catalunya, entre los que me gustaría destacar por su atrevimiento y capacidad innovadora al Centre Educatiu Jacint Verdaguer de Sant Sadurní d’Anoia (http://www.jverdaguer.org/), emblemático por la capacidad de implicación no sólo del profesorado sino especialmente de las familias.
También me parece loable la valentía con la que el Departamento de Educación ha puesto en marcha el proyecto 1x1 (http://www.xtec.cat/innova/projecte1per1/index.htm), en el que participamos el Centro de Estudios Joan XXIII junto a 200 escuelas más. Como ustedes ya sabrán, el proyecto se basa en la utilización de un portátil por alumno, y en el uso de contenidos digitales de por lo menos cinco asignaturas del primer curso de la ESO.

¿Hacia dónde ha de evolucionar nuestro sistema educativo para formar a ciudadanos capaces de afrontar los retos de este siglo?

El programa Redes, dirigit per Eduard Punset, va dedicar un excel·lent programa a l'educació, el passat 13 de desembre, intentant contestar la pregunta que encapçala aquesta nota.
Adjuntem link: http://www.rtve.es/alacarta/#648675
Conté entrevistes amb Linda Darling-Hammond, professora d'educació de la Stanford University, i amb Robert Roeser, psicólogo de la Portland State University, realitzades a Washington, el 9 d'octubre de 2009.

dimecres, 16 de desembre del 2009

ETC 2010 · Educació, Televisió i Cinema

Jornades d'Educació en Comunicació (http://www.aulamedia.org/etc2010/) Barcelona 20, 21 i 22 de gener de 2010
Edifici El Vagó. Recinte Escola Industrial
Comte d'Urgell, 187. Barcelona
Les Jornades ETC 2010 · Educació, Televisió i Cinema, volen reflexionar sobre la importància de l'alfabetització mediàtica de l'alumnat català del segle XXI, concretament en el camp de la televisió i el cinema.
Material que es lliurarà a les Jornades ETC 2010:
- DVD Els informatius de televisió
- DVD Els dramatics de televisió
- CD Cinema i Ciutadania (4t ESO)
- DVD Per una mirada crítica...
ATENCIÓ: Matrícula reduïda (30 €) fins el 18 de desembre de 2009
Inscripció: http://www.aulamedia.org/etc2010/inscripcio.html

dilluns, 14 de desembre del 2009

Educació i coneixement a partir de la web 3.0

Els experts defineixen l’Educació que tenim a les portes a partir del trampolí amb el que ens impulsa la web 3.0. Us adjunto un document força interessant que ens ajudarà a entendre com està evolucionant l’Educació a través del progrés tecnològic. És una graella comparativa i esquemàtica elaborada per John Moravec i Dolors Reig.


A risc de ser massa sintètic es parla de la nova web 3.0 a partir d’una de les seves característiques principals denominada la realitat augmentada, i que s’expressa a través d’una sèrie de conceptes relacionats com la ubiqüitat, les “dades obertes”,l’embodiment, la personalització, la importància del context,el mashup (rebarreja), la web de les coses…
La idea bàsica és la creació de “capes” (layers) sobre del món real, cosa que encaixa perfectament amb el concepte de folcsonomia (construcció popular del coneixement) propi també de la nova web.
Per no quedar-nos només en conceptes críptics, us adjunto dues mostres exemplificadores del potencial de la web 3.0. El primer la càmera Sekai (la “càmera del món” en japonès) disponible ja per a l’Iphone, i que ens incrementa la informació que rebem del món real. És fantàstica la seva capacitat interactiva i social de creació del coneixement. No es limita a “veure” sinó que ens permet descriure i etiquetar el nostre entorn, cosa que dóna a l’eina un potencial extraordinari. Les aplicacions en l’educació en xarxa (a distància) són obvies, però les possibilitats d’aprenentatges informals, de vivència, de simulació, poden arribar a ser molt grans per a l’escola.


El segon exemple forma part del que hem comentat com la “web de les coses”. Aquí en teniu dues mostres.


divendres, 11 de desembre del 2009

Sobre el llibre electrònic

Un minitutorial sobre el que és el llibre electrònic (e-book). Entenedor.
Video captat de http://www.didacticatic.es/ sota llicència CC (Creative Commons).

Mapes conceptuals

Utilitzeu els mapes conceptuals a l’aula? Segur que si. En aquest post teniu referenciades un conjunt d’eines per treballar amb aquests mapes en format, és clar, digital. Globalment són unes eines educatives força interessants, per a utilitzar directament a l’aula i de manera col·laborativa (en xarxa). Especialment us recomano Mind42 i Xmind. La primera per la seva senzillesa i possibilitat de treballar en xarxa, la segona per les possibilitats d’aprofundiment que ofereix.
Ambdues aplicacions tenen versions gratuïtes, per tant, només és registrar-vos com a usuaris i provar. Feu-ho, val la pena!
La imatge que mostra en un mapa mental força eines d’aquest tipus està treta del blog de Raúl Uribe.

Una font de recursos educatius i material didàctic

Agrega és un repositorio de continguts educatius multimèdia, gratuïts i lliures de drets. Des del portal d'Agrega pots accedir al seu cercador i trobar seqüències didàctiques i activitats multimèdia que et facilitaran programar les teves classes amb elements motivadors per als teus alumnes. A més, si et registres en el portal d'Agrega podràs formar part de la comunitat de docents interessats a aplicar nous models d'ensenyament-aprenentatge i que ja estan utilitzant les eines d'Agrega per a crear i compartir els continguts digitals que utilitzen en les seves classes.

Accedeix des d'aquí al catàleg de productes en català.

divendres, 4 de desembre del 2009

Exercicis d’anglès diversos, adequats... i gratuïts!

Si ja sabeu molt anglès, no cal que continueu, però si no és el cas, o voleu millorar-lo, podeu considerar la possibilitat d’accedir a l’aula virtual “Ejercicios de Inglés”, dirigida per la professora Alexandra Vraciu, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i ja supera els 20.000 usuaris mensuals.

L’aula virtual presenta diàriament una sèrie d’exercicis d’anglès que responen a les dificultats més habituals que tenen els estudiants, que han anat sorgint en l’experiència acumulada per diferents docents, i que no sempre coincideixen amb el que els mètodes de referència estableixen com àrees de dificultat. Molts exercicis, molt diversos, amb correcció immediata... i gratuïts!

Tots a http://www.ejerciciodeingles.com/

dijous, 3 de desembre del 2009

Portal interactiu per a l'aprenentatge de llengües

Us presentem un recurs interessant per a treballar l’anglès i altres llengües. Es tracta de bab.la un portal gratuït interactiu amb diversos recursos.

Especialment interessant són els diccionaris en quinze idiomes. Els diccionaris de frases inclouen moltes traduccions diferents de frases i de les expressions més comunes. Aquesta llista de frases està dividida en quatre categories (sol·licituds, acadèmica, negocis i personal) amb tipus de traduccions diferents. Cada frase està acompanyada d’una descripció per ajudar a situar-la en el context d’ús de la frase en qüestió.

També compta amb exercicis per ampliar el vocabulari, frases audibles, jocs i proves per fer més pràctic i amable l’aprenentatge de la llengua.

El portal també ofereix una sèrie d’eines amb les quals possibilita que els usuaris puguin accedir als serveis de bab.la des de pàgines web particulars o fins i tot des del propi navegador.


Creació de continguts educatius digitals amb "Constructor"

CONSTRUCTOR és un poderós instrument de creació de continguts educatius digitals promogut per la Junta de Extremadura. Es tracta d'una eina d'autor que es pot instal·lar en manera local o en un servidor, i té versions per a sistemes Debian (LinEx, Ubuntu, Max, Lliurex, Guadalinex, Molinux..) i Windows. Per tant, es pot usar en qualsevol ordinador personal que tingui instal·lat un d'aquests sistemes operatius o en un servidor (per exemple, d'un centre educatiu) per a ser usat conjuntament per diferents usuaris.

El seu funcionament obeïx a un principi fonamental: la facilitat d'ús per al professor, que pot incorporar qualsevol element pel senzill procediment d'arrossegar i deixar anar. Consta de diverses plantilles que inclouen 47 models diferents d'activitats (mots encreuats, sopa de lletres, emparellaments diversos, dictats de paraules o frases, completar o ordenar frases o textos, piràmide, penjat, trencaclosques, puzles, tangram, reconstrucció de figures, compositor musical,…) a més d'un conjunt d'aplicacions summament avançades (calculadores bàsica i científica, fórmules i gràfiques matemàtiques, i un complet laboratori virtual de física). Permet a més la inclusió de zones interactives, documents de tot tipus (applets, pdfs, etoys de Squeak…), crear presentacions d'imatges o generar enllaços a materials externs per al disseny d'estructures de navegació tan complexes com desitgi el professor-autor, de manera que el Constructor accepta tant la utilització de les plantilles com la creació de WebQuest o pàgines web.

Programes de gestió: zenodoto i siestta

A educacontinc trobem aquesta interessant anotació sobre programes de gestió. Presenta dos programes
- Zenódoto és una plataforma de gestió de documents d'òrgans de govern i coordinació docent.
- Siestta és un programari creat per docents per a gestionar tota la informació que es genera a l'aula. Permet generar tot tipus d'informes (assistència, qualificacions, observacions, butlletins, de tutoria, etc.) i posar-los a la disposició de les famílies a través de la web de manera totalment personalitzada.

Recursos per al desenvolupament de Competències Bàsiques

Més de 160 problemes, activitats, enigmes, contes, textos, webs, experiments... són alguns dels recursos educatius per al desenvolupament de Competències Bàsiques a partir de tasques elaborats pel claustre del CEPR Pablo de Olavide i recopilats pels seu coordinador TIC, Benito García Peinado.

Una wiki sobre la web 2.0

Curso de web 2.0 és la wiki sobre la web 2.0 elaborada pels responsables TIC dels instituts i assessors TIC del Berritzegune de la comarca de Arratia-Nervión. En castellà i en euskera.

dimecres, 2 de desembre del 2009

Aprender en la Escuela 2.0

Francisco Muñoz de la Peña des de la seva Aulablog21 ens ofereix aquesta interessant presentació.

Generadors online de material educatiu

A Cuaderno Intercultural es poden trobar 130 eines gratuïtes per crear materials didàctics (informació, exercicis, activitats...) sense baixar un programa a l’ordinador.

L'index conté:
- cuadernos, libros y publicaciones digitales
- webquest y cazas del tesoro
- cuestionarios y ejercicios 
- listas, sopas y tarjetas de vocabulario 
- tarjetas para diversos propósitos 
- hojas de caligrafía y papel pautado 
- mapas conceptuales y mentales
- letras, textos, cuentos y nubes de palabras 
- textos en otros idiomas 
- carteles y pósters 
- mosaicos y puzzles 
- cómics y dibujos animados 
- calendarios y relojes 
- cartogramas y mapas geográficos

Wiki sobre les wikis educatives

El Instituto de Tecnologías Educativas  un organisme prou actiu del Ministerio de Educación espanyol ha creat una wiki sobre wikis educatives.

Interessant per coneixer aquesta eina pròpia de la web 2.0 i amb molts usos educatius en la línia de l'aprenentatge cooperatiu.